Drobni tisk: smeti ali zaklad? - Potočnik, Veronika (Šolska knjižnica, 2013)
Knjižno gradivo, ki ga imenujemo drobni tisk, je najobsežnejše in vsebinsko pestro gradivo. Je pomemben del vsakdanjega življenja in dragocen vir informacij za tiste, ki raziskujejo. Največjo značilnost drobnega tiska lahko pripišemo želji po hitrejšem in cenejšem objavljanju dokumentov, ki so običajno namenjeni le ožjemu krogu uporabnikov. Velikokrat se pojavlja vprašanje, ali hraniti drobni tisk ali ne. Vrednost drobnega tiska raste s časovno distanco, v njem se skrivata realnost in razvoj naše družbe. Drobni tisk zagotavlja informacije, ki jih ni mogoče najti nikjer drugje in pomaga pri vpogledu v določeno dobo, ko je bil le-ta proizveden. Bibliografska obdelava drobnega tiska zahteva drugačen pristop h gradivu, saj običajno ni podatka o izdajatelju, o avtorjih, ni letnice izdaje ali drugih podatkov. V takšnih primerih se raje odločamo za uvrstitev v zbirni zapis. Kulturni in informacijski pomen drobnega tiska je velik in zato to gradivo tudi ohranjamo za prihodnost.
Keywords: drobni tisk; efemerno gradivo; katalogizacija; siva literatura; zbirni zapisi