Diaspora and conflict - Demmers, Jolle (Javnost (Ljubljana), 2002)
Nasilni konflikti znotraj države ne potekajo več samo na dejanskih vojnih področjih. Konflikti so postali vse bolj razpršeni in delokalizirani. Zgodbe o ameriških židovskih skupinah, ki podpirajo desni ekstremizem v Izraelu, nemških Hrvatih, ki so pospešili razpad Jugoslavije, tamilskih tigrih v Londonu, Kurdih na Nizozemskem ali Filipincih, Khmerih in Vietnamcih v Kaliforniji niso nove. V raziskovanju konfliktov pa je proces deteritorializacije konfliktov ostal presenetljivo neraziskan. Članek proučuje politično mobilizacijo diasporičnih skupnosti in njihovo vlogo v znotrajdržavnih konfliktih. Kako in zakaj so diasporične skupnosti vpletene v znotrajdržavne konflikte v prvotnih domovinah? Kako se organizirajo? Kakšne strategije imajo? In končno, kako vplivajo na sodobne konflikte? Iskanje odgovorov na ta vprašanja naj bi prispevalo k boljšemu razumevanju dialektike prostora in konfliktov, nastajanja nacionalizma na daljavo ter odnos med virtualnimi in prostorsko določenimi skupnostmi.
Keywords: etnične skupine; etnični konflikti; nacionalizem; nationalism; mednarodni konflikti