Gender differences in head teachers’ work motivation for assuming diverse job roles - Nikičić, Igor (Revija za elementarno izobraževanje, 2025)
V prispevku preučujemo značilnosti razlik med spoloma v delovni motivaciji za prevzemanje različnih delovnih vlog, ki jih ravnatelji/ravnateljice prevzamejo pri vsakdanjem delu na Hrvaškem. Z uporabo uveljavljene teorije samoodločanja (angl. SDT - self-determination theory) preučujemo ne le intenzivnost motivacije ravnateljev/ ravnateljic, ampak tudi njeno kakovost, in sicer z uporabo lestvice delovne motivacije za ravnatelje/ravnateljice šol, tj. raziskovalnega instrumenta WRMS - SP (angl. Work Role Motivation Scale for School Principals). Naše raziskave na podlagi spola vodij kažejo pomembne implikacije pri prepoznavanju podobnosti v tipih motivacije kot potrditev, da se tako moški kot ženske dojemajo kot učinkoviti/učinkovite vodje v kompleksni delovni vlogi in današnjih izzivih v šolah.
Keywords: delovna motivacija; delovne vloge; job roles; Razlike med spoloma; school; šola; Vodstveni kadri; work motivation