Pomen patentov v družbi znanja: socioekonomske implikacije za podjetja in družbo - Ilič, Branko (Teorija in praksa, 2006)
Članek obravnava socioekonomsko vlogo patenta kot pravice intelektualne lastnine za spodbujanje ustvarjanja znanja, pospeševanja inoviranja in inovacijske konkurence v družbi znanja. Izhajajoč iz patentnega prava analizira tri ekonomske argumente proti tradicionalni in v prid alternativni konkurenčni ekonomski teoriji patentov. Njeno ključno sporočilo je, da patent ne preprečuje proste uporabe v izumu razkritega znanja kot inputa za RR konkurenčnih inovacij. Sledeč hipotezi kumulativne vzročnosti izpostavlja tudi nekatere socioekonomske implikacije patentov za konkurenčnost ali konkurenčno prednost podjetij (npr. strategije znanja, prakse UČV), ustvarjanje vrednosti, družbeno blaginjo in neenakost v ekonomijah oziroma družbah znanja.
Keywords: Patenti; Patents; Innovations; Inovacije; Knowledge; Znanje; Človeški kapital; Human capital; Research works; Raziskave; Razvoj; Development; Competitiveness; Konkurenčnost; družba znanja