Metode in oblike nenasilnega odpora med vojno v Ukrajini - Malešič, Marjan (Teorija in praksa, 2025)
Oboroženi spopadi potekajo ob uporabi nasilnih in nenasilnih sredstev in metod. Velik del medijev in analitikov rusko agresijo na Ukrajino spremlja predvsem v luči vojaškega, nasilnega delovanja sovražnih strani, medtem ko je nenasilna sestavina odpora, ki jo izvajajo civilna družba in državne institucije, zaznana le v manjši meri. Ukrajinska stran kombinira uporabo vojaške obrambe in nenasilnih akcij, ki potekajo na številnih družbenih področjih, ob uporabi različnih metod in z večstranskimi splošnimi pozitivnimi učinki. Med zadnjimi lahko izpostavimo zavračanje ruskega narativa o “osvobajanju” Ukrajine, zbijanje morale sovražnih vojakov, oviranje doseganja vojaških in političnih ciljev agresorja, oteževanje vzpostavitve okupacijske oblasti, zaščito različnih kategorij ukrajinskega prebivalstva, krepitev lokalnih oblasti ter volje do odpora, socialne kohezije in odpornosti skupnosti.
Keywords: civilian-based defence; Civilna družba; Civilna zaščita; državljanska obramba; nenasilje; nenasilni odpor; nonviolence; nonviolent resistance; Obramba; vojna; war