Disfunkcija medeničnega dna pri mladih športnicah - Švegl, Polona (Šport (Ljubljana), 2017)
V zadnjih letih se veliko pozornosti posveča raziskavam inkontinence pri mladih športnicah, saj se pojavlja veliko pogosteje kot je poročano. Mnogo žensk ima namreč občutek sramote in zadrege ter tako ne poiščejo ustrezne pomoči (Contreras Ortiz, 2004). V literaturi lahko zasledimo, da ima kar do 75 % športnic težave z nenadzorovano izgubo urina med udejstvovanjem v športu (Nygaard, Thompson, Svengalis in Albright, 1994), medtem ko je na voljo omejeno število virov o vplivu visoko energijskega športa na prevalenco analne inkontinence (Vitton idr., 2011). Med športi, ki so jih preučevali, je višja incidenca izgube urina med gimnastičarkami in igralkami tenisa. Vzrok za urinsko inkontinenco (UI) naj bi bil multifaktorski. Faktorji, ki k temu prispevajo, so neustrezen prenos abdominalnega tlaka, utrujenost mišic medeničnega dna in spremembe v kolagenskem ali vezivnem tkivu (Rivalta idr., 2010). Prav tako je veliko športnic amenoreičnih ali pa imajo neredne menstrualne cikle, kar lahko povzroča nizke vrednosti estrogena in posledično inkontinenco (Rivalta idr., 2010).
Keywords: anal incontinence; analna inkontinenca; high impact sports; increase of intra-abdominal pressure; povišanje intra-abdominalnega tlaka; sport; šport; športnice; urine incontinence; urinska inkontinenca; visoko energijski športi