Metaphor as a political technology - Pikalo, Jernej (Teorija in praksa, 2023)
Razprava o političnih metaforah so plodna podlaga za razumevanje vprašanj v politični teoriji in politični praksi. Članek se odmika od uveljavljenih teoretskih in metodoloških pristopov k obravnavi politične metafore (npr. klasičnega, konceptualnega, hermenevtičnega, kognitivnega) in vpeljuje (post)strukturalistične in (post)marksistične metodološke in teoretske podlage. Zagovarja, da so uveljavljeni pristopi k preučevanju funkcionalnosti in ontologij političnih metafor možni predvsem z raziskovanjem njihovega delovanja v političnih diskurzih in kot dogodka(ov) v dispozitivu oblasti/ resnice. Metafore je mogoče obravnavati kot specifične politične tehnologije (strategije oblasti), ki vplivajo/ustvarjajo režime resnice.
Keywords: Analiza diskurza; knowledge; linguistic theory; oblast; political discourse; political metaphors; political theory; politična teorija; politične metafore; Politične teorije; politični diskurz; Politični jezik; power; teorije jezika; vednost