Long-term study of zooplankton biomass in the south- eastern part of the Gulf of Trieste (Adriatic sea) - Malej, Jan (Annales. Series historia naturalis, 2025)
V prispevku poročamo o rezultatih zooplanktonske biomase v Tržaškem zalivu, ki smo jo merili z upo- rabo standardizirane metode za suho maso v več kot štirih desetletjih. V tem obdobju (1974–2019) smo za vzorčenje zooplanktona uporabljali mreže s primerljivo velikostjo okenc (200 – 250 µm) kar zagotavlja primerljivost meritev. Izmerjene vrednosti suhe mase so nihale v širokem razponu (< 10 do blizu 100 mg m-3), ugotovili smo statistično značilne razlike med obdobji pred in po letu 2003, upad biomase v zadnjem obdobju pa je bil skladen z ugotovitvami spremenjenega režima v planktonu med 2002 in 2003. Čeprav korelacija med regionalnim atmosferskim indeksom (WeMOi), klorofilno biomaso in zooplanktonsko suho maso ni bila statistično značilna, so bile višje vrednosti biomase povezane s pozitivno fazo WeMO in višjimi vrednostmi klorofila. Statistični testi pa so pokazali značilno nižjo biomaso zooplanktona v letih, ko smo beležili masovno pojavljanje več vrst želatinastega planktona, ki so trajali daljša obdobja.
Keywords: chlorophyll a; časovni niz; dry mass; jellyfish blooms; klorofil a; masovno pojavljanje medu; mrežni zooplankton; net zooplankton; suha masa; time series