The social organization of university students' first heterosexual intercourse in Slovenia - Kogovšek, Tina (Teorija in praksa, 2015)
Članek predstavlja rezultate prve nacionalne raziskave o intimnih življenjskih stilih študentov in študentk v Sloveniji in se osredotoča na analizo družbenih pogojev, v katere je umeščen prvi spolni odnos (PSO). Upoštevajoč relevantne teorije o družbenih spremembah v sferi intimnosti in seksualnosti v pozni modernosti (Giddens, Bauman) avtorji domnevajo, da so pomembno spremenile družbene oblike seksualnosti ne pa tudi vsebina. Članek se osredotoča na dve glavni raziskovalni vprašanji: prvič, ali je izkušnja PSO bližje Giddensovemu konceptu čistega razmerja ali Baumanovemu konceptu čistega seksualnega srečanja, in ali je tip družbenega razmerja, v katerem se dogodi PSO, povezan z njegovo vsebino (še posebej motivi in občutki, ki ga spremljajo); drugič, ali je družbeno razmerje, v katerem študenti in študentke izkušajo svoj PSO v resnici osvobojeno družbenih prisil (npr. spol, družbeni status in vernost). Podatki potrjujejo močno povezanost med tipom razmerja, v katerem se je zgodil PSO in modalitetami tega seksualnega izkustva. PSO, ki so umeščeni v stalna partnerska razmerja, se razlikujejo od tistih, ki se zgodijo v priložnostnih razmerjih, čeprav razlike niso vedno signifikantne.
Keywords: Contraception; Kontracepcija; sexual intercourse; Sexuality; Slovenia; Slovenija; Spolnost; student; Students; študenti; Študentje; študentke