Peter Grasselli, ljubljanski župan 1883-1896 - Matić, Dragan (Studia Historica Slovenica, 2017)
Nastop Petra Grassellija na mesto župana je bil za Slovence na Kranjskem in širše izjemnega pomena. Zavzetje ljubljanskega magistrata je imelo tako simbolni kot tudi daljnosežno nacionalno-politični pomen v ogorčenem boju proti germanizaciji, ki je na Kranjskem v 70-ih letih precej napredovala. Peter Grasselli se je izkazal kot domoljuben politik. V njegovem mandatu se je Ljubljana - ob krepki podpori deželnega predsednika, deželnega zbora in dunajske vlade - postopoma spreminjala iz nemškega provincialnega mesta v slovensko prestolnico.
Keywords: Grasselli, Peter; Hribar, Ivan; Ljubljana; politična zgodovina; Slovenija; župani