Transformativni pedagoški pristop pri ocenjevanju športne vzgoje - Dobovičnik, Luka (Šport (Ljubljana), 2021)
Številni učitelji se sprašujejo, ali je mogoče ocenjevati znanje tako, da postane sprožilec oziroma pospeševalec učenja. Odgovor na to vprašanje ponuja transformativni pedagoški pristop. Njegov namen je spodbuditi učence k raziskovanju in iskanju rešitev za težave, ki se pojavljajo pri usvajanju znanja, h kritičnemu razmišljanju, opazovanju, razpravljanju in tako prevzemanju odgovornosti za lastno učenje in znanje ter posledično za oceno. Kot ponazoritev je transformativni pedagoški pristop predstavljen s primerom uporabe treh učnih nalog pri pouku športne vzgoje. Vsaka naloga je analizirana s tremi vidiki transformativne presoje - odgovornostjo, subjektivizacijo in sodelovanjem. Tak pristop ne predstavlja popolnoma nove didaktične metode, ampak le drugačno, bolj dejavno pripravljenost učencev za sodelovanje v učnem procesu. Pomeni tudi, da se del učnega procesa prenese v domače okolje v obliki t. i. domačih nalog, izdelek oziroma drugi dokazi o napredku učenca pa lahko postanejo pomemben del ocenjevanja učenčevega znanja. Ob tem je pomembno, da učitelji spremenijo svoje konvencionalne predstave o poučevanju in ocenjevanju, saj pri športni vzgoji še vedno prevladujejo tradicionalni načini ocenjevanja in številne z njim povezane napake.
Keywords: assessment; dokazi; evidence; ocenjevanje; odgovornost; physical education; responsibility; sport; šport; športna vzgoja; transformative judgement; transformativna presoja