Intellectual capital as an indicator of regional development - Ilič, Branko (Teorija in praksa, 2016)
Eden od ključnih dejavnikov uspeha vsake regije je ustrezna raven intelektualnega kapitala, ki ga prispevajo njeni prebivalci. V članku skušamo pokazati, da nizka raven regionalnega razvoja v Pomurju kot najmanj razviti regiji Slovenije sovpada z nizko ravnijo intelektualnega kapitala. V članku pregledamo literaturo o konceptu in merjenju intelektualnega kapitala ter ponudimo operacionalizacijo, ki je primerna za merjenje intelektualnega kapitala na regionalni ravni. Rezultati pokažejo, da ima Pomurje nižjo raven intelektualnega kapitala, kot je nacionalno povprečje. Analiza stopenj rasti intelektualnega kapitala skozi sedemletno obdobje nakazuje sistematično zaostajanje Pomurja za slovenskim povprečjem. Študija primera pokaže, da je beg možganov poglavitni kontekstualni dejavnik, ki vpliva na raven intelektualnega kapitala in ki negativno vpliva na uspešnost regije. Ugotovitve pokažejo na prioritete za bolj uspešno razvojno politiko.
Keywords: Beg možganov; Brain drain; Intelektualni kapital; Intellectual capital; Pomurje; Regional development; Regionalni razvoj