Zavedanje in izvajanje ukrepov za spoštovanje človekovih pravic v gospodarstvu - Čertanec, Ana (Podjetje in delo, 2025)
Gospodarski subjekti se vse bolj zavedajo, da spoštovanje človekovih pravic ni več vprašanje izbire, temveč zahteva, ki izhaja iz zakonodaje, mednarodnih standardov in družbenega pritiska. Prispevek analizira stopnjo zavedanja in izvajanja ukrepov za spoštovanje človekovih pravic v Sloveniji. Kot posledica prostovoljnih zavez so gospodarski subjekti v zadnjih letih začeli sprejemati politike človekovih pravic in postopke skrbnega pregleda, s katerimi si prizadevajo zmanjšati razkorak med deklarativnim priznanjem pomena človekovih pravic in njihovo dejansko implementacijo. Kljub tem premikom analiza razkriva pomembne vrzeli - zlasti na področju sistematičnega ocenjevanja tveganj, vključevanja deležnikov, integracije človekovih pravic v poslovne strategije in vzpostavitve učinkovitih pritožbenih mehanizmov. Metodološko prispevek temelji na primerjalni analizi z mednarodnimi standardi, zlasti Smernicami Združenih narodov za spoštovanje človekovih pravic v gospodarstvu, in vključuje vpogled v tuje raziskave. Ugotovitve kažejo, da gospodarski subjekti še vedno obravnavajo spoštovanje človekovih pravic predvsem kot administrativno obveznost, ne pa kot strateški cilj. Prispevek zato poudarja, da prostovoljne zaveze ne zadoščajo, ter poziva k sistemski in zakonsko podprti ureditvi.
Keywords: business; človekove pravice; due diligence; human rights; human rights and business; podjetja; skrbni pregled; Slovenia; Slovenija; Smernice OZN; spoštovanje človekovih pravic v gospodarstvu; sustainability; trajnostnost; UN Guiding Principles