Strateško nakupno vedenje - Kos Koklič, Mateja (Teorija in praksa, 2008)
Cilj prispevka je uporabiti obstoječe znanje na področju vedenja porabnikov za strateško nakupno vedenje, npr. v primeru nakupa hiše, in sicer z oblikovanjem ter empirično preveritvijo zastavljenega konceptualnega modela. S kvalitativno raziskavo smo dognali, da kognitivni in racionalni dejavniki premalo pojasnijo vedenje porabnikov, ko so ti visoko vpleteni v nakup izdelka, kot je hiša. Poleg posameznikovih lastnosti je treba upoštevati nakupno situacijo, dejavnike okolja, vlogo čustev, izkušenj, podzavesti, potreb in ciljev.
Keywords: Consumers; Potrošniki; Consumer behavior; Vedenje potrošnikov; Qualitative research; Kvalitativno raziskovanje; nakup; nakupno obnašanje; raziskave