Culture or commerce - Helsloot, John (Traditiones (Ljubljana), 2012)
Članek obravnava praktične učinke etnološkega uokvirjenja rituala, pri čemer posebej razišče odnos nizozemskih občin do subvencioniranja Miklavževega sprevoda. Nekatere so mu naklonjene, saj jo imajo za sestavni del tradicije. Druge pa mu nasprotujejo in trdijo, da je sprevod komercialna dejavnost. Ker ima parada, pa tudi mnogi drugi rituali, tako kulturno kot komercialno plat, avtor pomaga etnologiji ustvariti ustreznejši, širše zastavljen koncept.
Keywords: ethnology; Etnologija; customs; Šege; Miklavževanje; Netherlands; Nizozemska; ljudske šege; ljudski prazniki