Grafične pripovedi in pripovednost - Flis, Leonora (Primerjalna književnost, 2020)
Grafične pripovedi se nahajajo na stičišču prikazovanja zgodbe in pripovedovanja zgodbe, v vsakem primeru pa zgodbo pripovedujejo, torej predstavljajo narativen žanr. Grafično pripovedovanje omogoča zastavljanje temeljnih vprašanj, ki zadevajo na primer temporalni aspekt narativnosti (razumljene kot skupek formalnih in kontekstualnih lastnosti, ki določajo pripoved) in področje fokalizacije. Grafične pripovedi s pripovednim časom upravljajo nekoliko drugače od (zgolj)literarnih besedil, saj občutek časa ustvarjajo z razmerjem med vizualnim in verbalnim. Nadalje poleg (ponavadi uokvirjenih) ilustracij vsebujejo tudi tako imenovani "gutter", "jarek" ali "luknjo", torej vmesne prazne prostore. Teoretik in stripar Scott McCloud pravi, da je prav ta prostor najbolj kreativen v grafičnem romanu; je praznina, ki najbolj buri bralčevo domišljijo, obenem pa tudi prostor, kjer se zgodi iluzija premika prostora in časa. Na primerih nekaj stripov (izpostavljeni avtorji so Art Spiegelman, Joe Sacco in Marjane Satrapi) članek prikaže specifike grafičnega pripovedovanja, ki s sekvenčnostjo podob, montažo kadrov, kompozicijo posameznih strani in drugimi strukturnimi karakteristikami omogočajo grajenje in vzdrževanje zgodbe. Ko govorimo o grafičnih pripovedih, je torej ustrezno govoriti o čezžanrski in čezmedijski naratologiji, zato razprava izpostavi tudi vlogo postklasične naratologije pri interpretaciji in razumevanju tovrstnih zgodb.
Keywords: grafična pripoved; grafični roman; graphic narrative; graphic novel; hibridni žanri; hybrid genres; narativnost; narrativity; postclassical narratology; postklasična naratologija; roman v stripu; Sacco, Joe; Satrapi, Marjane; Spiegelman, Art