Stanovanjski trendi in trendi v razvoju urbanizma v Češki republiki - Schmeidler, Karel (Urbani izziv, 2008)
Članek opisuje stanovanjske trende v Češki republiki. Določajo jih družbene, gospodarske, tehnične in kulturne spremembe, ki v zadnjih dveh desetletjih potekajo v srednji Evropi, in so hkrati pozitivni in negativni. Pozitivna trenda sta dvig količine ter kakovosti stanovanjskega prostora in raznolikost arhitekturnih rešitev za posamezne naročnike. Negativni trend pa je širitev urbanega prostora, ki skupaj s čedalje več avtomobili uničuje naravo ter prostor in manjša vrednost zemljišč. Razvoj je neizogiben, zato se je treba načrtovanja pokrivanja stanovanjskih potreb lotiti razumno in multidisciplinarno ter razumeti potrebe človeka in narave
Keywords: bivalno okolje; Czech Republic; Češka; družbene spremembe; enodružinske hiše; kvaliteta življenja; stanovanjska naselja; stanovanjske zgradbe; urbanistični razvoj; urbanizacija