Obramboslovna veja slovenske politologije - Bebler, Anton (Teorija in praksa, 2022)
Prvine obramboslovne politologije so obstajale v slovenskem družboslovju še pred drugo svetovno vojno in so se po njej razvijale predvsem v delih zgodovinarjev. Leta 1975 je z ustanovitvijo obramboslovne katedre na predhodnici današnje FDV prišlo do institucionalizacije obramboslovja kot akademske discipline. Obramboslovna veja politologije se je odtlej razvijala ob prepletanju z drugimi družboslovnimi disciplinami, pod vplivom bolj razvitega zahodnega obramboslovja in politologije ter sodelovanja v mednarodnih strokovnih združenjih in do leta 1991 v jugoslovanskem okviru. Tesno je bila in ostaja povezana s pedagoško in znanstvenoraziskovalno dejavnostjo Obramboslovnega raziskovalnega centra na FDV in je tvorno prispevala k razvoju slovenske politologije in demokratične politične kulture v Sloveniji
Keywords: obramboslovje; Politične vede