Natural and cultural heritage practices in Triglav National Park - Bajuk Senčar, Tatiana (Traditiones (Ljubljana), 2012)
V pričujočem besedilu avtorica razpravlja o teoretskih in metolodoških izzivih pri razumevanju kompleksnosti procesov produkcije in ohranjanja dediščine v Triglavskem narodnem parku (TNP), v katerem je poudarjeno predvsem razmerje med naravo in kulturo oz. naravno in kulturno dediščino. Kot edini slovenski narodni park je TNP središčni kraj nacionalne dediščine, predstavlja pa tudi enkratno pokrajino s številnimi naravnimi in kulturnimi elementi dediščine. Osrednji izziv pri razumevanju dediščine v parku je v njeni raznovrstnosti. Avtorica premišlja, do katere mere lahko uporaba koncepta kontigvitete, kakor ga je postavil Maxwell, in mapiranje polj kontigvitete, v katerih se raznovrsnost izraža in prakticira, omogočata analizirati, kako se na različne načine in skoz čas opredeli, izraža in udejani razmerje med naravo in kulturo oz. med naravno in kulturno dediščino.
Keywords: national parks; Triglav National Park; Triglavski narodni park; Spomeniško varstvo; Slovenia; natural monuments; narodni parki; Slovenija; cultural property; naravni spomeniki; cultural heritage; kulturna dediščina