Korporativna obveščevalna dejavnost - Hostnik, Benjamin (Varstvoslovje, 2026)
Namen prispevka: Namen članka je predstaviti dosedanje raziskovanje področja korporativne obveščevalne dejavnosti, opredeliti smeri raziskovanja, izpostaviti ključne ugotovitve dosedanjih študij in opredeliti osnovne pojme na teh področjih. Metode: Opravili smo sistematični pregled literature s področja korporativne, poslovne in konkurenčne obveščevalne dejavnosti. Ugotovitve: Korporativna obveščevalna dejavnost je področje, ki še ni bilo deležno velike akademske pozornosti. V zvezi s tem se je pojavila potreba po celostnem pregledu te dejavnosti, ki bi lahko v nadaljevanju služil kot podlaga za prihodnje študije. V članku so izpostavljena ključna področja raziskovanja, ki predstavljajo opredelitev korporativne obveščevalne dejavnosti, povezave s konkurenčno in poslovno obveščevalno dejavnostjo ter korporativno varnostjo. Članek povzema tudi ugotovitve in pisanja avtorjev o obveščevalnem krogu, predmetih korporativne obveščevalne dejavnosti, etičnih dilemah in zakonitosti tega področja ter vpeljavi te dejavnosti v podjetja. Ugotovljeno je bilo, da korporativna obveščevalna dejavnost predstavlja skupek vseh zakonitih in etičnih obveščevalnih dejavnosti v korporaciji, ki se prepletajo s poslovno in konkurenčno obveščevalno dejavnostjo ter vključujejo varnostni vidik oziroma zaščito interesov organizacije. Omejitve /uporabnost raziskave: Omejitev raziskave nam je predstavljalo predvsem majhno število člankov o korporativni obveščevalni dejavnosti. V nadaljevanju smo zato morali v to dejavnost smiselno vključiti tudi poslovno in konkurenčno obveščevalno dejavnost, zaradi česar so v nadaljevanju nekatere lastnosti slednjih dveh prenesene na prvo dejavnost. Praktična uporabnost: Naš cilj je bil združiti ugotovitve različnih avtorjev z omenjenih področij in jih predstaviti v jasni obliki, ki bo bralcu ponudila celostni vpogled v to, kaj je korporativna obveščevalna dejavnost.Izvirnost/pomembnost prispevka: Članek pripomore k širšemu razumevanju področja nedržavne obveščevalne dejavnosti in služi kot teoretično izhodišče za nadaljnja raziskovanja področja korporativne obveščevalne dejavnosti. Izvirnost/pomembnost prispevka: Članek pripomore k širšemu razumevanju področja nedržavne obveščevalne dejavnosti in služi kot teoretično izhodišče za nadaljnja raziskovanja področja korporativne obveščevalne dejavnosti.
Keywords: business intelligence; competitive intelligence; corporate intelligence; ethics; etika; konkurenčna obveščevalna dejavnost; korporativna obveščevalna dejavnost; legality; poslovna obveščevalna dejavnost; security; varnost; zakonitost