Innovations in organisations - Kovačič, Helena (Teorija in praksa, 2016)
Obstoječe raziskave o inovacijah v veliki meri izhajajo iz analize omrežij in kažejo, kako različne značilnosti socialnih omrežij vplivajo na sposobnost zagotavljanja stalnega toka inovacij v organizacijah. Raziskovalno področje o vplivu različnih značilnosti socialnih omrežij na različne tipe inovacij na različnih organizacijskih nivojih je zelo fragmentirano. Rezultat je preobilje raziskovalnih ugotovitev, ki na nesistematičen način informirajo o področju in strokovnjakom v organizacijah ne nudijo jasnih usmeritev. V članku obravnavamo to vrzel in oblikujemo celosten okvir, ki združuje različne raziskovalne usmeritve in prispeva k boljšemu razumevanju inovacij v organizacijah. Podrobneje obravnavamo dve dimenziji: tip inovacije in organizacijski nivo. Ta delitev opisuje različne organizacijske kontekste, v katerih inovacije potekajo. Članek zaključimo z umestitvijo vpliva določenih značilnosti omrežij na inovacije v posameznih organizacijskih kontekstih.
Keywords: Družbena omrežja; innovations; Inovacije; Organizacije; Organizations; raziskovalna dejavnost; Social networks