Poškodbe v športnem plesu - Prosen, Jerneja (Šport (Ljubljana), 2014)
Namen raziskave je bil predstaviti poškodbe v športnem plesu in ugotoviti, ali se pogostost in lokacije poškodb razlikujejo med različnimi plesnimi disciplinami. Anketiranjih je bilo 101 športnih plesalcev (58) in plesalk (43)(v nadaljevanju plesalci). V raziskavo je bilo vključenih 30 plesalcev standardnih plesov (ST), 16 latinsko ameriških (LA) in 55 plesalcev v kombinaciji vseh desetih plesov (10P). V obdobju 12 mesecev je bilo poškodovanih 68 plesalcev, ki so skupaj utrpeli 98 poškodb (1,43+-0,7 poškodbna plesalca). Največ se je poškodovalo plesalcev LA plesov (ST = 70 %, LA = 88 %, 10P = 60 %), vendar med plesnimi disciplinami ni bilo razlik v številu poškodb na plesalca (ST = 1,38+-0,6; LA = 1,36+-0,8; 10P = 1,48 0,7). Najpogostejše lokacije poškodb so bile vrat (21), spodnji del hrbta (21)in koleno (15). Plesalci LA plesov so imeli statistično značilno več poškodb boka kot plesalci ST plesov (P = 0,03).
Keywords: dance; injuries; ples; poškodbe; sport; sport dance; šport; športni ples