Preverjanje modela potencialne uspešnosti mladih teniških igralcev in igralk z ekspertnim sistemom - Filipčič, Aleš (Šport (Ljubljana), 2017)
V prispevku predstavljamo postopek oblikovanja in preverjanja modela potencialne uspešnosti mladih teniških igralcev in igralk z ekspertnim sistemom. V vzorec merjencev so bili vključeni mladi teniški igralci od 11. do 18. leta starosti, uvrščeni v širši izbor reprezentantov TZS, ki so se v obdobju od 1992 do 2015 udeležili rednih letnih meritev. Za izbrane spremenljivke morfoloških značilnosti, sestave telesa, gibalne učinkovitosti, ravnotežja, hitre in eksplozivne moči nog, moči stiska roke, tekaške vzdržljivosti in značilnosti treniranja, smo izračunali opisno statistiko ter povezanost in vpliv izbranih spremenljivk s tekmovalno uspešnostjo, ki je bila določena z oceno šestih ekspertov. Na osnovi zbranih podatkov smo oblikovali ekspertno drevo modela potencialne uspešnosti mladih teniških igralcev in igralk za zgoraj našteta področja merjenja. Rezultate treh izbranih mladih teniških igralcev smo predstavili tudi v obliki ekspertnega drevesa, ki trenerjem nazorno predstavi rezultate meritev.
Keywords: ekspertno modeliranje; expert modelling; mladina; sport; successfulness; šport; tenis; tennis; uspešnost