Pripojitev s povečanim finančnim vzvodom - Plavšak, Nina (Podjetje in delo, 2015)
Avtorica obravnava pravne in ekonomske učinke pripojitve s povečanim finančnim vzvodom. Pri tej vrsti pripojitve namenska družba (SPV) financira pridobitev delnic ciljne družbe s posojilom (obveznostjo) in nato izvede pripojitev k ciljni družbi. S pripojitvijo obveznost namenske družbe iz naslova posojila za nakup delnic ciljne družbe preide na ciljno družbo in s tem postane lastna obveznost ciljne družbe. Pripojitev s povečanim finančnim vzvodom je korporacijsko dejanje, ki ga ureja ZGD-1 tako, da v tretjem do petem odstavku 592. člena določa dodatne predpostavke (soglasja), ki morajo biti izpolnjene zaradi varovanja interesov upnikov obeh družb. Zato je taka pripojitev dovoljena in ne krši prepovedi financiranja nakupa lastnih delnic iz 248. člena ZGD-1.
Keywords: delnice; financiranje; gospodarske družbe; združevanje