The intraoperative examination of axillary sentinel nodes - Viale, Giuseppe (Radiology and oncology (Ljubljana), 2000)
Z rutinskim histološkim odkrivanjem stražarskih aksilarnih bezgavk je mogoče predvideti, katere od bezgavk niso prevzele stražarske naloge. Bolnicam z rakom dojke tako lahko prihranimo odstranitev vseh aksilarnih bezgavk. Če se želimo izogniti dvem kirurškim posegom, je treba med operacijo opraviti preiskavo stražarske bezgavke in kirurga obvestiti o rezultatih preiskave. Rezultati rutinske preiskave z zamrznjenim rezom so pogosto negativno napačni.Zato smo se raje odločili za obsežnejšo intraoperativno preiskavo zamrznjenih bezgavk, s katero bi lahko dosegli občutljivost, ki bi bila primerljiva z občutljivostjo rutinske histološke analize. V prvi seriji v zamrznjene bezgavke zarežemo vsakih 50 mikrom. Na vsaki od ravni eno rezino obarvamo s hematoksilinom in eozinom, drugo pa z imunskim barvilom za citokeratine, pri čemer uporabljamo nagli imunocitokemični preizkus. Z imunocitokemijo nismo uspeli povečati občutljivosti preiskave. Razmerje med statusom stražarskih in aksilarnih bezgavkami je bilo 96,7-odstotno; negativnanapovedna vrednost preiskave stražarske bezgavke med operacijo je bila 94,1- odstotna. Preiskava stražarskih bezgavk med operacijo je učinkovitametoda za ocenjevanje stanja aksilarnih bezgavk pri bolnicah z rakomdojke in je lahko zelo uporabna v odločitvah o ohranitvi ali ostranitvi aksilarnih bezgavk.
Keywords: Axilla; bezgavke; Biopsy; Breast neoplasms; diagnostika; dojke; Immunohistochemistry; Intraoperative period; kirurško zdravljenje; Lymph node excision; Lymph nodes; Lymphatic metastasis; Pathology; rak (medicina); Surgery