Assessment of young learners' foreign language in Slovenian primary schools - Brumen, Mihaela (ELOPE (Ljubljana), 2005)
Preverjanje in ocenjevanje naj bi bila redno in sistematično vključena v proces učenja in poučevanja. Izražala naj bi dejavnosti v razredu, učenci bi morali biti z njimi seznanjeni. Preverjanje in ocenjevanje naj imata diagnostično funkcijo, ki zagotavlja uporabne informacije tako učitelju kot učencu, prav tako pa ju opozarja na uspešnost izbranega načina dela in če je potrebno tudi prilagajanje na določene učne strategije. Članek predstavlja empirično raziskavo o značilnostih in stališčih do preverjanja in ocenjevanja in sicer slovenskih učiteljev razrednega pouka in tujega jezika, ki poučujejo tuji jezik na razredni stopnji osnovne šole. S pomočjo prevzetega anketnega vprašalnika smo pridobili podatke o značilnostih preverjanja in ocenjevanja učencev tujega jezika na razredni stopnji osnovne šole, ki jih učitelji izvajajo v praksi ter stališča učiteljev do preverjanja in ocenjevanja. Raziskava kaže, da vsi učitelji preverjajo in ocenjujejo učence tujega jezika na razredni stopnji, številčno bolj pogosto kot opisno. Učitelji menijo, da sosami odgovorni za preverjanje in ocenjevanje, prav tako so mnenja, da imajo tako učenci kot njihovi starši pravico videti rezultate.
Keywords: izobraževanje; ocenjevanje znanja; osnovne šole; preverjanje znanja; tuji jeziki; začetni pouk