Predhodna objava rezultatov strukturnega profiliranja Kraškega roba in Istre - Placer, Ladislav (Geologija, 2002)
Nova avtocesta Ljubljana-Koper poteka na odseku med Kozino in Srminom preko Kraškega roba, ki se v geološki terminologiji imenuje Kraški narivni rob. Ta vnajširšem smislu zajema prostor med robom Tržaško-Komenske planote in Savudrijskim grebenom ter tvori mejo med Jadranskim predgorjem in Zunanjimi Dinaridi. Detajlno geološko kartiranje odseka avtoceste Kozina-Srmin je pokazalo, da Kraški narivni rob ni monofazna tektonska struktura, temveč se jeizoblikoval od konca eocena do danes preko več različnih deformacijskih faz,ki vključujejo poleg manjših, odzive treh pomembnejših dogodkov; dinarskega krovnega narivanja, premike ob seizmičnih prelomih smeri NW-SE in podrivanje Istre proti NE. Slednje dogajanje je porušilo prvotno simetrijo jugozahodne meje Zunanjih Dinaridov med Južnimi Alpami in velebitskim lokom.
Keywords: Dinaridi; geotektonika; karst; Kras; Slovenia; Slovenija; tektonika