Pomoč in njene meje v kazenskem pravu - Ambrož, Matjaž (Zbornik znanstvenih razprav (Pravna fakulteta. 1991), 2011)
Članek obravnava pomoč kot obliko udeležbe v kazenskem pravu. Uvodoma so obravnavane časovne meje pomoči, ki jih je po avtorjevem mnenju treba opredeliti ozko in jih ne širiti prek formalnega dokončanja dejanja. Nadalje je obravnavana razmejitev s sostorilstvom, kar je eno bolj težavnih vprašanj. Avtor opozarja, da je pomoč lahko nujni pogoj za izvršitev dejanja, ni pa treba, da je. V tej zvezi kritično obravnava nekatere sodne odločbe, ki tipična ravnanja pomoči razglasijo za sostorilstvo, ker naj bi pomenila nujni pogoj za izvršitev dejanja. V sklepnem delu je obravnavano vprašanje kaznovanja pomagača, pri čemer se avtor zavzame za obligatorno omilitev kazni pomagaču.
Keywords: criminal law; kazensko pravo; participation; kazniva dejanja; aiding and abetting; instigation; storilci; sodelovanje; co-perpetration; culpability; pomoč; intent; udeležba; napeljevanje; sostorilstvo; krivda; naklep