Zdravljenje vedenjskih in psihičnih simptomov demence z metodami neinvazivne možganske stimulacije - Plaznik Šporin, Blaž (Medicinski razgledi, 2023)
Demenca zaradi visoke prevalence predstavlja velik javnozdravstveni problem, zaradi staranja prebivalstva pa se v naslednjih desetletjih pričakuje še dodaten porast števila bolnikov. Demenci so pogosto pridruženi vedenjski in psihični simptomi, ki pomenijo težji potek bolezni, otežujejo skrb za obolele bolnike in dodatno nižajo kakovost njihovega življenja. Zaradi slabe odzivnosti vedenjskih in psihičnih simptomov na farmakološko zdravljenje zanimanje v zadnjem času zbujajo nefarmakološke metode zdravljenja, med njimi tudi različne metode neinvazivne možganske stimulacije, ki delujejo preko spreminjanja sinaptične aktivnosti živčnih celic in s tem vzdražnosti možganske skorje s pomočjo električnega toka ali magnetnih pulzov. Gre za varne metode z blagimi in prehodnimi stranskimi učinki. Učinkovitost in varnost metod neinvazivne možganske stimulacije pri zdravljenju vedenjskih in psihičnih simptomov demence je bila potrjena v več kliničnih raziskavah, kot najuspešnejša oblika metode neinvazivne možganske stimulacije v tem kontekstu pa se je glede na dosedanje podatke izkazala ponavljajoča transkranialna magnetna stimulacija. V članku je predstavljen pregled literature z izsledki omenjenih kliničnih raziskav
Keywords: demenca; neinvazivna možganska stimulacija; spreminjanje vzdržnosti možganske skorje; vedenjski in psihični simptomi demence