Jugoslovanske vizije tržaških Slovencev v obdobju 1912-1913 - Ivašković, Igor (Studia Historica Slovenica, 2017)
Avtor analizira prispevke Edinosti, časopisa tržaških Slovencev, in prikazuje odnos uredništva do ideje jugoslovanstva v kontekstu vojaških spopadov na Balkanu v obdobju 1912-1913. Z analizo širših političnih okoliščin avtor prikaže položaj Slovencev v Trstu in pomen samega mesta v habsburški monarhiji. Edinost je sprva naklonjena ideji enote južnih Slovanov znotraj habsburške monarhije, na kar se je pod vplivom mednarodnih dogajanj politično društvo Edinost priklonilo širši jugoslovanski ideji, v kateri je središčno vlogo zasedala Srbija. Drugi krog vojn na Balkanu so pod vplivom zasledovanja te vizije v društvu Edinost odstopili od vključevanja Bolgarije v jugoslovanski državni koncept.
Keywords: Avstro-Ogrska; balkanske vojne 1912-1913; narodne manjšine; Slovenci; Trst