Downward mobility is now a reality for a new generation of young people - Ule, Mirjana (Teorija in praksa, 2016)
V članku analiziramo spremembe, ki so se zgodile v življenjskem poteku mladih v zadnjih 30 let, odkar raziskujemo položaj mladih v Sloveniji. V središče je postavljena najnovejša generacija mladih. S pomočjo podatkov Slovenskega javnega mnenja smo preverili njihov odnos do življenja in zadovoljstvo z življenjskimi razmerami in te podatke postavili v mednarodni kontekst. Ugotovili smo visoko stopnjo zadovoljstva in optimizma t. i. "milenijske generacije". Do podobnih ugotovitev so prišli nemški in kanadski raziskovalci, s katerimi primerjamo naše podatke. Porast optimizma in zadovoljstva z življenjem je očitno globalni fenomen, ki sodi v novo socialno in ideološko konstrukcijo mladine v sodobnem svetu. V tej konstrukciji mladih pa je treba biti pozoren na večanje neenakosti med mladimi. Ekonomska in politična kriza sveta povečuje neenake možnosti in vzpostavlja nove povsem izključene skupine mladih.
Keywords: Družbena neenakost; Lifestyles; Mladi odrasli; raziskave; Satisfaction; Slovenia; Slovenija; Social inequality; Sociologija vsakdanjega življenja; Sociology of everyday life; vsakdanje življenje; Young adults; Zadovoljstvo; Življenjski stili