V osrčju Evropskega parlamenta - Pegan, Andreja (Teorija in praksa, 2017)
Članek obravnava aktivnosti slovenskih evroposlancev, ki jih avtorica povzema iz analize članstva v odborih Evropskega parlamenta (EP) med letoma 2004 in 2017. Članek izhaja iz domneve, da - glede na manjše število evroparlamentarnih mandatov Slovenije v primerjavi z večino držav članic EU - slovenski evroposlanci delujejo v različnih odborih, da bi tako povečali zastopanost slovenskih volivcev v odločevalnem procesu EP. Ugotovitve potrjujejo to domnevo. Politična (strankarska) in nacionalna sestava plenuma ter ekspertna znanja slovenskih evroposlancev prispevajo k raznolikosti članstva slovenskih evroposlancev v odborih EP in zastopanosti volivcev v odborih EP. Članek prispeva k razširitvi znanja o EP in vlogi slovenskih evroposlancev ter postavlja temelje za nadaljnje proučevanje aktivnostih slovenskih evroposlancev v odborih EP.
Keywords: Committees; Evropski parlament; Odbori; Parliament members; Political activity; Politična aktivnost; Poslanci