Prejemki direktorjev in nadzornikov ter pravice delničarjev po noveli ZGD-1K - Kocbek, Marijan (Podjetje in delo, 2021)
V prispevku avtor obravnava implementacijo Direktive (EU) 2017/828 glede spodbujanja dolgoročnega sodelovanja delničarjev v povezavi s prejemki direktorjev v noveli ZGD-1K. Pri tem opozori na ureditev po noveli ZGD-1C, ki je glede prejemkov direktorjev že sledila priporočilom EU s tega področja, predvsem glede dispozitivnih možnosti delniških družb o skupščinskem sprejemanju politike prejemkov. Novela ZGD-1K je sicer v celoti implementirala direktivo tudi glede prejemkov kot kogentno ureditev za javne delniške družbe, pri čemer avtor poudarja ustreznost konceptualnega pristopa novele, ki izkorišča vse opcijske možnosti direktive, predvsem glede posvetovalne narave sklepa skupščine o odobritvi tako politike prejemkov kot tudi poročila o prejemkih.
Keywords: approval by the general meeting; Delničarska direktiva; directors' remuneration; odobritev skupščine; poročilo o prejemkih; powers of the supervisory board; prejemki direktorjev; pristojnosti nadzornega sveta; remuneration report; Shareholder Rights Directive