"The young sing only modern songs", or the large-scale program for collecting folk songs between expectations and recognition - Klobčar, Marija (Traditiones (Ljubljana), 2005)
Zbiranje ljudskih pesmi, za katero je znotraj akcije Narodna pesem v Avstriji na Slovenskem skrbel ustrezni odbor, je odsevalo poseben pogled na pesemsko dediščino. Sodeč po pričakovanjih odbora, naj bi ljudska pesem živela le še v odročnih vaseh, ne pa tudi med mladino, v mestih ali v industrijskih krajih. S primerjavo programov akcije, "povpraševalnih pol" in rezultatov zbiranja želim ugotoviti, v čem so se pričakovanja tega projekta skladala in kje so se razhajala
Keywords: ljudsko slovstvo; oral literature; Ethnopoetics; ljudske pesmi; zapisovalci; metodologija