Prvi pesemski cikli slovenskih pesnic - Žerjal-Pavlin, Vita (Jezik in slovstvo, 2012)
Po ciklično oblikovani pesnitvi Josipine Turnograjske Zmeraj krasna je narava (1851) sta med prvimi slovenskimi pesnicami lirske cikle v drugi polovici 19. stoletja oblikovali še Luiza Pesjak in Pavlina Pajk. Pri tem sta se naslonili tako na tuje kot na domače pesemskociklične zglede, ki so jim izhodiščno spodbudo dali Prešernovi cikli. Deloma sta posegli po značilni tematiki svoje dobe (domoljubje, popotniški vtisi, letni časi), deloma pa sta z razširjeno ciklično celoto predstavili specifično žensko izkušnjo (odnos do zakonske zveze, materinstva, lastnega življenja). Ker sta obe avtorici znani tudi ali celo predvsem kot pripovednici, ne preseneča njuna odločitev za sintagmatski pesemski cikel, ki omogoča modifikacijo lirike v narativno strukturo, odločitev za racionalno grajeni cikel pa odraža tudi njuno literarno ambicioznost.
Keywords: Turnograjska, Josipina, 1833-1854; Pesjak, Luiza, 1828-1898; Pajk, Pavlina, 1845-1901; Slovene literature; slovenska književnost; slovenska poezija; slovenske pesnice; pesemski cikel; tematologija; materinstvo; domoljubje; potopisni cikel; letni časi; 19.st.