Pogled specialista družinske medicine na organizacijo preventivnega zdravstvenega varstva na področju telesne dejavnosti in vlogo športnovzgojnega kartona oz. SLOfit sistema pri tem - Strel, Jaka (Šport (Ljubljana), 2017)
V prispevku predstavljamo pomembno vlogo analize telesnega fitnesa otrok in mladine v občini Žiri kot enega od osnovnih diagnostičnih kazalnikov za pripravo strategije zdravstvene preventive za vse paciente. Kineziolog in profesor športne vzgoje imata v interdisciplinarnem timu, ki ga vodi zdravnik družinske medicine s pomočjo medicinske sestre in fizioterapevta, pomembno vlogo, ker imata osnovne informacije o telesnem in gibalnem razvoju otrok in mladine (SLOfit), športni anamnezi, sodelujeta pri diagnostiki odraslih pacientov in otrok, analizi telesnega fitnesa otrok in mladine ter sta najbolj pomembna člana tega interdisciplinarnega tima pri načrtovanju in realizaciji športnih programov preventivnega zdravstva. Na podlagi analize t. i. vrhniškega primera, kjer je obravnavo končalo 30 učencev in učenk ter 33 odraslih pacientov, ugotavljamo, da so tako odrasli kot otroci zanje ugodno spremenili telesno sestavo: zmanjšali so kožno gubo nadlahti, obseg pasu in trend pridobivanja telesne mase (otroci), na področju telesnega fitnesa pa so izboljšali gibljivost, mišično moč rok in nog, koordinacijo in ravnotežje. Pri odraslih je bilo zaznati trend boljše urejenosti arterijske hipertenzije in sladkorne bolezni. Na podlagi praktičnih izkušenj ugotavljamo, da bo treba premostiti komunikacijske ovire med zdravstvom, šolstvom in športom. Ena od rešitev bi lahko bil projekt Moj SLOfit, kjer je staršem, učiteljem in zdravnikom omogočen vpogled v rezultate telesnega fitnesa osnovnošolskih otrok prek spletne aplikacije. Organizacijske rešitve po zgledu vrhniškega in žirovskega modela so dodana vrednost Centrom za krepitev zdravja ter primer interdisciplinarne obravnave ter povezovanja lokalnega okolja na področju zdravstvene preventive. Pri tem so za področje telesnega fitnesa ključne rešitve, ki jih omogoča uporaba rezultatov SLOfit in Žirfit sistema.
Keywords: družinska medicina; family medicine; health; kinesiology; kineziologija; physical activity; preventive healthcare; preventivno zdravstvo; SLOfit; sport; šport; športna vzgoja; športnovzgojni karton; telesna dejavnost