Borilne veščine kot prisilno sredstvo v policiji - Markelj, Primož (Šport (Ljubljana), 2014)
Da lahko policisti zagotavljajo spoštovanje zakonodaje in upoštevanje predpisov ter da lahko opravijo nalogo skladno z zakonom, morajo v nekaterih situacijah na delovnem mestu uporabiti določene vrste prisilnih sredstev, s katerimi povzročijo, da se oseba, ki se upira, napada ali ne izpolnjuje zakonitega ukaza, podredi policistovim zahtevam. Policisti pri svojem delu uporabljajo več vrst pooblastil, med njimi tudi prisilna sredstva. Z njimi delujejo neposredno na ljudi, zato je še posebej potrebno paziti, da pri tem koga ne poškodujejo oziroma z njim neprimerno ravnajo. Razvrščena so od najmilejšega (sredstva za vezanje in vklepanje) do najhujšega (strelno orožje).
Keywords: borilne veščine; borilni športi; coercive measures; combat sports; martial arts; physical force; police; policija; prisilna sredstva; samoobramba; self-defence; sport; šport; športna dejavnost; telesna sila; training; usposabljanje