Analiza metodike poučevanja kajtanja v nekaterih slovenskih šolah - Majerič, Matej (Šport (Ljubljana), 2018)
Namen prispevka je bil ugotoviti, ali poučevanje kajtanja v slovenskih šolah poteka po metodičnih korakih, ki vsebinsko ustrezajo IKO učnemu načrtu, ki velja kot standard varnega poučevanja kajtanja. Raziskavo smo izvedli v petih naključno izbranih slovenskih šolah kajtanja (od 14 delujočih, kar je predstavljajo 35,7 % vzorec vseh delujočih šol), ki so v letih 2015 in 2016 delovale na različnih lokacijah. Uporabili smo anketni vprašalnik, ki je vključeval tri skupine spremenljivk; 1.) teoretični del z razlago delovanja opreme in varnostnih sistemov (6 spremenljivk); 2.) praktični del s šolskim kajtom (22 spremenljivk) in 3.) praktični del z velikim kajtom (17 spremenljivk). Podatke smo pridobili z vodenimi anketiranji in z opazovanjem izvajanj tečajev na lokacijah naključno izbranih šol. Trditve v obliki 47 spremenljivk so inštruktorji ocenjevali na tristopenjski Likertovi lestvici. Za obdelavo podatkov smo uporabili program Microsoft Excel. Izračunali smo frekvence in jih predstavili v tabelah. Pri analizi metodike učenja kajtanja smo ugotovili nekatere pomanjkljivosti, zato za povečanje varnosti vadečih v času izvajanja tečaja in tudi kasneje pri samostojnem kajtanju priporočamo šolam večjo doslednost in izboljšavo metodike učenja.
Keywords: analiza; IKO; kajtanje; metodika; učenje; vodni športi