Postjugoslovanske vojne in (proti)spomin v grafičnih novelah Joeja Sacca in stripu Bosanske basni Tomaža Lavriča - Kirn, Gal (Teorija in praksa, 2026)
Članek obravnava različne strategije, ki jih uporabljata Joe Sacco in Tomaž Lavrič pri reprezentaciji vojne v Bosni in Hercegovini, ter tiste poteze, ki najbolj vidno zaznamujejo postjugoslovansko transformacijo. Z analizo Saccove pričevanjske reportaže in Lavričeve alegorične groteskne poetike besedilo pokaže, da oba umetnika intervenirata v konstelacijo vojnega kapitalizma in ekstremnega nacionalizma. Članek trdi, da strip s svojo hibridno obliko besede in podobe demokratizira spomin tako, da teren spominjanja in žalovanja odpre kritiki in politični imaginaciji.
Keywords: counter-memory; critique of nationalism; graphic journalism; groteskni realizem; grotesque realism; Joe Sacco; kritika nacionalizma; Poročanje (novinarstvo); postjugoslovanske vojne; post-Yugoslav wars; primitive accumulation of memory; protispomin; prvobitna akumulacija spomina; Stripi; stripovsko novinarstvo; Tomaž Lavrič