Vpliv Santorijevih del na Dubrovčana Đura Armena Baglivija - Zupanič Slavec, Zvonka (Medicinski razgledi, 2001)
Koprski zdravnik Santorio Santorio (1561-1636) je v medicino s svojim kvantitativnim pristopom vnesel novo kakovost. Možnost količinskega spremljanja in merjenja različnih fizioloških pa tudi patoloških procesov v človeškem telesu, kot npr. presnavljanja in beleženja telesne temperature, je v medicino prinesla natančnost v izražanju in preverljivost rezultatov. Santorio je bil Galilejev učenec in je učiteljev mehanistični pristop vnesel vsvoje osrednje delo De medicina statica, ki je vplivalo na številne generacije zdravnikov. V tem prispevku je predstavljen predvsem Santorijev vpliv na dubrovniškega zdravnika Đura Armena Baglivija (1668-1707).
Keywords: History of medicine, 17th cent.; Santorio, Santorio, 1561-1636; History of medicine, 18th cent.; Baglivi, Djuro Armen, 1668-1707; Bibliografija; Biography; Bibliography; Biografija; Croatia; Zgodivina medicine 18. stoletja; Zgodovina medicine 17.stoletja; Hrvaška; zgodovina medicine; biografije