i i “1127-Strnad-0” — 2010/7/14 — 14:24 — page 1 — #1 i i i i i i List za mlade matematike, fizike, astronome in računalnikarje ISSN 0351-6652 Letnik 20 (1992/1993) Številka 2 Strani 92–95 Janez Strnad: ŠUMENJE VODE V KOTLIČKU Ključne besede: fizika. Elektronska verzija: http://www.presek.si/20/1127-Strnad-voda.pdf c© 1992 Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije c© 2010 DMFA – založništvo Vse pravice pridržane. Razmnoževanje ali reproduciranje celote ali posameznih delov brez poprejšnjega dovoljenja založnika ni dovo- ljeno. I '-,-,'/"r L"" ŠUMENJE VODE V KOTLIČKU Slika 1. Zvočni spekter 1 litra navadne vode v kotličku . Na vodoravno os je nane- sena frekvenca /.1, na navpično pa spektraI- na gostota dj..{d/.l' ki jo m: rimo v .en ota ~ W /m 2(s-1 ) . V spektnh na slikah ni znano, kolikšen del tega meri uporabljena enota. Spodnja krivulja v nekatrih spek- trih kaže ozadje, to je zvok, ki ga je spreje- mal mikrofon iz okolice, ko vode niso seg- revali .y 1000 2000 3000 4000 50005.-' 100 200 o 200 Kotliček , v katerem grejerno vodo za čaj ali črno kavo, oddaja značilni šum, ki pos ta ja vse glasnejši, ko se voda greje , in se st iša, ko voda zavre .! Med prvimi fiziki, ki so se zan imali za brbranje, je bil Osborne Reynolds . Leta 1901 ga je primerjal s šumenjem vode v odprti cevi z ožino . William Bragg je v nizu predavanj za Kraljevo družbo ugotovi l, da povzročajo šumenje vode , preden zavre , mehurčki pare , ki se sesedejo vase. Pri tem stena mehurčka udari ob steno kot "jeklo ob je klo", kot da bi "uda rjala brezštevilna kladivca ." Lord Rayleigh je poznal brbranje, a ga v zna ni knjigi o akustiki ni nit i omenil. Tedanj i merilniki niso dopu š ča li , da bi podrobneje raziskali brbranje in šumenje vode . Novejš i mer ilniki to dopuščajo, a zdi se , da se je zanimanje omejilo predvsem na zvok v toku vrele vode z mehurčki v reaktorjih . Šumenje vode, preden zavre , se ni lotil nihče . P red nedavnim pa sta nadomestila zamujeno S.Aljishi in J.Tatarkiewicz s Planckovega inštituta za fiziko t rdnin v Stuttgartu . V reviji Ameri can Journal of Physics 59 (1991) 628 st a objavila članek z naslovom Zakaj nastane zvok pri segrevanju vode v kotličku. Na kuhalniku sta segrevala vo- do v litrskih ali dvolitrskih kot li čkih in valjastih steklen ih in kovinskih posodah . V posodo sta postavila brezži čni mikrofon , ki je zvok spre- menil v radijske valove . Valove je sprejema l sprejemnik v drugem 1 Na Inštitutu za slovenski jezik so ljubeznivo pojasn ili , da voda med segrevanjem šumi, ko vre, pa brbra ali brbota . Kerimenujemo vfiziki šum vsakzvok z zveznim spektrom, bi bilo pripravno imeti posebno ime za zvok, ki ga oddaja voda med segrevanjem, preden zavre . Takega imena ni. Mrm ranje uporabljajo le pisatelji. ' 93 50 100 100 o :Lk 6000 prostoru , po frekvenci razvrstil spektra ini ana lizator , pisalni instrument pa je spekter narisa l. Mikrofon je zaznaval zvok s frekvenc o od najnižjih frekvenc do 5000 s- l . Uporabila sta destili rano vodo ali vodovodno vodo , ki sta jo pred poskusom prekuhala in s tem izgnala iz nje večino razt opljenega zraka . Natančno sta merila temperaturo tik pod vodno gladino, nista pa se zanimala za podrobni temperaturni profil. Preden nadaljujemo , je treba povedati nekaj besed o spektru . (Daljši prispevek O spektrih najde bralec v Preseku 13 (1986) 322. ) V šumu , ki ga oddaja voda ob segrevanju in vretju, so zastopane sestavine zvoka z določeno frekvenco - toni - s širokega pasu frekvenc - od najnižjih do 5000 s- l . Podatek o zastopanosti tonov v zvoku da spekter, ki je v tem primeru zvezen . Sprejemnik zazna del jakosti zvoka d], ki odpade na ozek frekvenčni pas med v - ~dv in v+ ~dv. Spektraini analiza tor določi spektra/no gostoto dj/ dv v odvisnosti od frekvence v s sredine ozkega pasu . Pisalni inst rument nariše dj / dv v odvisnosti od fre- kvence v. Krivulja nazorno kaže , kako je jakost zvoka porazdeljena po frekvenc i. Ploščina pod krivu- ljo podaja jakost zvoka j na vsem preiskanem širokem frekven čnem pasu. S.Aljishi in J.Tatarkiewicz sta posnela pri razl ičnih temperaturah zvočne spektre 1 litra navadne vode v kotli čku (slika 1) ter 1 litra nava- dne vode (slika 2) in 1 lit ra destili- rane vode v dvolitrsk i valjasti ste kle- ni posodi (slika 3) . V prvem primeru voda ni odda jala skoraj nobenega zvoka pri tempera turi pod 70 "C, Slika 2 . Zvočni sp ekter 1 lit ra navadne vode v dvelitrski valjasti steklen i posodi. Na sp odnj i sliki je sp ek ter lastnega niha n- ja posode. ko so jo udarili s p lastičn im rav nilom. 94 Slika 3. Zvočni spekter 1 litra destili- rane vode v dvelitr sk i valjasti stekleni posodi. BJ'C 9J"e Pri tej temperatu ri se je pojavil zvok , v katerem so bile močneje zastopani toni z visokimi frekvencami . Pri temperaturi 90 o( je postal zvok močnej ši in v njem so se pojavili tudi toni z nižjimi frekvencami . Ob vreli šču je postal zvok nenadoma mnogo šibkejši in v njem so bile domala enakopravno zastopani toni z nižjimi in višjimi frekvencami . Prav po tem prehodu pri kuhanj u č aj a ali kave sklepamo , da je voda zavrela . Nekaj podobnega so opazili v drugem primeru, le da so se v spektru pokazali izrazitejši vrhovi. Ti vrhovi so ustrezali lastnemu nihanju zraka nad vodo ali posode ali vode v posodi . Vse troje je imelo v tem primeru prepostejšo obliko kot pri kotli čku , Vrhova pri frekvencah 1685 s-l in 1910 s-l nista bila odvisna od višine vode pri dodatnih poskus ih in sta ustrezala lastnemu nihanju posode . Izrazit vrh pri prvi frekvenci se je pojavil , ko so s plasti čnim merilom udar ili posodo (slika 2) . Vrh, ki ga je bilo mogoce opaziti pri do- datnih poskusih med frekvenca- ma 370 s-l pri 0,2 litra vode in 860 s-l pri 1,6 litra vode , je ustrezal lastnemu nihanju stolp- ca zraka nad vodo . Lastnemu nihanju vode je ustrezala viso- ka frekvenca 3850 s-l , ki se je zaradi rnehurčkov v vodi znižala na 2000 s-l 2500 s-l . Pri tem- peraturah nad 90 o ( sta se po- javila vrhova pri frekvencah 130 s-l in 190 s-l , ki ju je bilo mogoce dobro lo čiti tudi z uše- som . Nista bila odvisna ne od višine vode v posodi ne od sno- 95 vi, iz katere je bila posoda , ne od njene oblike. Njihova jakost je bila tem večja , č i m več vode je bilo v posodi . Najbrž sta to lastni frekvenci, ki se pojavita pri izginjanju mehurčkov tik ob glad ini vode . V tretjem primeru je dest ilirana voda oddajala mnogo šibkejši zvok od navadne . Izrazitejši zvok se je pojavil šele pri temperaturi 98 0e. Nad to temperatu ro je bilo mogoče opaziti vrhove pri enakih frekvencah kot prej. Nastanek zvoka so pojasnili s pojavi v vodi , ki se segreva. Pri nižjih tem- peraturah imajo pri tem od ločilno vlogo konvekcijski tokov i, ki ne rodijo zvoka . Pri višjih temperaturah pa je naj pomembnejši pojav nastajanje mehurčkov. Nad temperaturo okoli 40 °e nastanejo v neprekuhani vodi na steni posode mehurčki zraka in potujejo navzgor , ne da bi pri tem nastal zvok. Pri tem- peraturi okoli 70 °e za čnejo nastajati na dnu posode mehurčki pare . Najprej nastajajo in sunkovito izginevajo , in to do tridesetkrat in večkrat v sekundi . Sunke prena ša voda do sten , ki zanihajo z lastno frekvenco . Nad temperaturo okoli 90 °ese nastali mehurčki dvigajo in zginejo šele blizu gladine. Pri vretju pa nastajajo mehurčki v vsej prostornini vode. Jakost zvoka se zmanjša tedaj tudi zato, ker postane gladina neravna in zato voda nima več izrazitih lastnih frekven c. V destiliran i vodi nastanejo mehurčki šele tik pod vreliščern. To pri ča , da se v navadn i vodi izločajo na steni posode raztopljene soli. Delci teh soli sestavljajo dodatna jedra , okoli katerih se razvijejo mehurčki . Več mehurčkov pomeni močnejš i zvok . Podoben u činek kot z destilirano vodo je mogoče doseči v navadni vodi z močnim mešanjem, ki tudi zavira nastajanje rnehurčkov . Šumenje vode med seg revanjem lahko tedaj zmanjšamo, če uporabimo posodo brez lastnih frekvenc na opazovanem frekvenčnem pasu , če notranjo steno posode prevlečerno z zelo gladko plastjo , če uporabimo destilirano vodo ali če vodo mešamo. Mehurčki na steni namreč nastajajo ob drobnih izboklinah in jih je manj , če izboklin ni. Takšne posode pa zunaj laboratorija najbrž n ihče ne bi navdušeno sprejel. Marsikdo bi pogrešal prijetne občutke , ki jih zbuja šumenje vode pri kuhanju č aj a ali kave. Janez Strnad