Privolitev za patentiranje človeškega biološkega materiala - Pohar, Klemen (Podjetje in delo, 2016)
Patentiranje izumov na področju biotehnologije je danes splošna praksa, saj gre za tekmovalno področje, na katerem so raziskave povezane z visokimi stroški. Kadar biotehnološki izumi temeljijo na raziskavah na človeškem biološkem materialu, je pri ravnanju s tem materialom treba spoštovati voljo darovalca. Posameznik lahko iz različnih razlogov nasprotuje posameznim aktivnostim v zvezi z materialom, vzetim iz njegovega telesa, pravo pa zahteva spoštovanje darovalčeve volje. Za položaj, kadar ta volja ni spoštovana, pravo osebnostnih pravic vsebuje določena pravna sredstva, ne ureja pa položaja, ko na podlagi posega v posameznikovo telo nastane nova pravica intelektualne lastnine. S to situacijo se ukvarja patentno pravo, v tem članku pa je raziskano vprašanje, ali je oziroma ali naj bo privolitev za patentiranje pogoj za možnost patentiranja izuma, razvitega na podlagi raziskav na človeškem biološkem materialu.
Keywords: biotehnologija; človekove pravice; človeški genom; patentiranje