Gibalna učinkovitost rekreativnih judoistov - Jerman, Patricia (Šport (Ljubljana), 2017)
Namen raziskave je bila analiza gibalne učinkovitosti slovenskih rekreativnih judoistov s FMS testno baterijo ('functional movement screen'). V vzorec je bilo zajetih 20 testirancev (2 ženski in 18 moških). Razdeljeni so bili na 2 skupini, tisti, ki vadijo več kot 2 leti, in tisti, ki manj kot 2 leti. V vsaki skupini je bilo 10 testirancev. Povprečna skupna ocena rekreativcev, ki vadijo nad 2 leti, je bila 17.90 točk (+- 2.03), za 2.40 točki višja od tistih, ki judo vadijo manj kot 2 leti (15.50, +- 3.31), in je tudi statistično značilna; p = 0.049. Parni t-test je pri enemu od 5 testov, ki se izvajajo z levo in desno okončino, pokazal statistično značilno razliko v asimetriji, in sicer pri rekreativcih, ki trenirajo manj kot 2 leti pri testu zaročenje p = 0.04. Pri ostalih testih za asimetrije med levo in desno stranjo telesa ni bilo statistično pomembnih razlik. Na podlagi dobljenih rezultatov lahko sklepamo, da rekreativno treniranje juda na daljše obdobje od 2 let pozitivno vpliva na gibalno učinkovitost posameznika in lahko vpliva na skladen simetričen razvoj telesa.
Keywords: asimetrija; asymmetry; FMS; gibalna učinkovitost; judo; movement efficiency; recreationals; rekreacija; sport; šport