Dinamični vpogled v tveganju prilagojene mere učinkovitosti - Božič, Renato (IB revija (Ljubljana), 2012)
Večina modelov določanja cen dolgoročnih naložb je dovzetna za učinke časovnega spreminjanja pričakovanega donosa in tveganja. Pokaže se, da vključitev javnih informacij ublaži te učinke in omogoča dinamični vpogled v tveganju prilagojene mere učinkovitosti. V tej študiji ocenjujemo vpliv javnih informacij na mere učinkovitosti slovenskih vzajemnih skladov. Rezultati kažejo, da upravljavci v povprečju ne premagujejo trga, medtem ko vključitev javnih informacij zmanjša vrednosti alfa koeficientov in ima negativen učinek na koeficiente časovnega usklajevanja.
Keywords: cene; metode; modeli; naložbe; raziskave; tveganje; vzajemni skladi