Od prerokovanja v krizi do krize prerokovanja - Sunčič, Maja (Monitor ISH, 2009)
Antično grško prerokovanje je tesno povezano s krizo. Ob izbruhih hudih kriz, ko ni preostalo nič drugega in je bilo potrebno posredovanje od zunaj, so se redno posvetovali z neodvisnim vedeževalcem ali v imenu kolektiva obiskali preroški center. Prerokba je nudila okvir za rešitev, vzpodbujala je k javni razpravi in iskanju možnosti za izhod iz krize. Herodot je najboljši vir za obdobje, ko sta bila slava in vpliv Delfov na višku. Po peloponeških vojnah se je začel dolgotrajni postopek zatona grških preročišč in zamiranja preroskega glasu. Članek na Plutarhovih pitijskih dialogih analizira premike v grški mentaliteti, zakaj se je delfsko preročišče iz svetovalca v krizi spremenilo v krizno zarišče in se po slavni zgodovini soočilo z nevarnostjo izginotja.
Keywords: antična Grčija; prerokbe; preročišča; družbene spremembe; politics; politika