The early keyboard concertos in Ptuj - Eybl, Martin (De musica disserenda, 2008)
Zbirka 31 koncertov za glasbila s tipkami, ki jih danes hrani Knjižnica Ivana Potrča Ptuj, je edinstvena zbirka tovrstnih zgodnjih koncertov v srednji Evropi. V njej so dela dunajskih dvornih skladateljev Christopha Wagenseila (1714-1777) in Wenzla Bircka (1718-1763) ter dveh glasbenikov graške župnijske cerkve, Johanna Michaela Steinbacherja (pred 1710-po 1740) in Giovannija Antonia Sgatberonija (1708/09-1795). Ptujska zbirka muzikalij naj bi izvirala iz zasebnega fonda grofa Josepha Bernharda von Attemsa, ki je prebival v Dornavi med letoma 1754 in 1772. Glede na značilnosti prepisovalcev in kakovost papirja, na katerem so zapisani izvirniki, se zdi mogoče, da sta bila Steinbacher in Sgatberoni z Dornavskim dvorcem celo tesneje povezana, kot smo domnevali doslej.
Keywords: glasba; music; 18.st.; koncerti za glasbila s tipkami; Gradec; Dunaj; Vienna; vodni znaki; prepisovalci