Izvršitev sodb Sodišča Evropske unije - Kukovec, Damjan (Podjetje in delo, 2024)
Pravna država zahteva spoštovanje in učinkovito izvrševanje pravnih odločitev. Sodišče EU ima ključno vlogo pri razlagi prava EU in zagotavljanju njegove enotne uporabe v državah članicah. Slika izvršitve sodb Sodišča EU je kompleksna in odvisna od postopka, v katerem je sodba izdana. Sodišče EU obravnava širok spekter zadev, ki se nanašajo ali na razlago prava EU (v okviru postopka za predhodno odločanje po 267. členu PDEU), uveljavljanje prava EU (tožba proti državi članici, ki krši pravo EU, po 258. in 259. členu PDEU), razveljavitev ali potrditev pravnih aktov EU (ničnostna tožba po 263. členu PDEU), ukrepanje proti instituciji EU (tožba zaradi molka organa po 265. členu PDEU) ali pa na sankcioniranje institucij EU (odškodninska tožba proti EU po 268. in 340. členu PDEU). V članku so opisani nekateri pomembnejši elementi izvršitve sodb. Učinkovito izvrševanje sodb Sodišča EU je bistveno za celovitost in učinkovitost avtonomnega pravnega reda Evropske unije.