Management informacij v izobraževanju - Tratnik, Monika (Teorija in praksa, 2000)
Prispevek je predstavlja povzetek raziskave, ki je bila opravljena med doktorskim študijem avtorice na Institute of Education, University of London. Imeti pravo informacijo ob pravem času je danes ena od ključnih zahtevna vseh področjih izobraževanja. Informacije naše dobe urejajo in posredujejo t.i. informacijski sistemi. Le-te tu pojmujemo širše in kompleksnejše kot računalniška orodja. V prispevku so najprej predstavljeni nekateri sociološki vidiki informacijskih sistemov v izobraževanju. Naša predpostavka je, da se cilji informacijskih sistemov v izobraževanju in načinizbiranja ter posredovanja informacij oziroma managementa informacij, v postindustrijskih družbah spreminjajo na specifičen način. Dva idealna tipska modela managementa informacijskih sistemov v izobraževanju (MISI), fordni in postfordni, sta razvita kot metodološko orodje ter empirično preizkušena v Angliji in Sloveniji.
Keywords: management; izobraževalni sistemi; informacije; education; izobraževanje; primerjalna analiza; informacijski sistemi; England; Anglija; Slovenia; Slovenija