Angleški končni -e in slovenski pravopis - Ilc, Gašper (Jezik in slovstvo, 2004)
V članku poskušava izpostaviti nekatera vprašanja, ki se odpirajo pri pravopisnem pravilu o pisnem krajsanju angleških lastnih imen z nemim -e na koncu osnove (Slovenski pravopis 2001, paragr. 772). Prispevek pokaže, da obravnavano pravopisno pravilo ne zajema vseh glasoslovno določevalnih lastnosti nemega -e, kar se neposredno zrcali v nedoslednostih pri zapisovanju angleških lastnih imen s končnim nemim -e v neimenovalniških sklonih. Razprava pokaze, da bi bilo smotrno pravopisno pravilo poenotiti v smeri splošnega (ne)krajšanja osnove.
Keywords: Slovene; slovenščina; angleščina; English; orthography; pravopis; Slovenski pravopis; pragmatika