Epibenthic macrofauna on an artificial reef of the Northern Adriatic Sea - Bettoso, Nicola (Annales. Series historia naturalis, 2023)
Umetni podvodni grebeni (UPG) so umetne strukture, ki jih uporabljajo z namenom izboljšanja ribištva in povečanje naravne produkcije bioloških virov. Leta 2006 so potopili tri tipe UPG blizu podvodnega iztoka kanalizacije. Cilji projekta so bili: (a) uporaba UPG za repopulacijo nekaterih komercialnih tarčnih vrst in (b) za promocijo biodiverzitete na izbranem območju. V petletnem obdobju (2007-2011) so z nedestruktivnimi fotografskimi metodami letno spremljali epibentoško makrofavno. Določili so 88 taksonov iz 8 debel, med katerimi so prevladovale spužve, mehkužci in kozolnjaki. Med različnimi tipi UPG so bile polietilenske panelne mreže funkcionalne za naseljevanje školjk v prvem letu, medtem ko so se betonske strukture izkazale za najboljše v smislu vrstne pestrosti biodiverzitete v dolgoročnem obdobju. Kakorkoli že, petletno obdobje je bilo prekratko za razumevanje stabilnosti oziroma homeostaze združb, ki so se v smislu ekološke sukcesije naselile na UPG.
Keywords: Adriatic Sea; artificial reefs; barriere artificiali; biologia marina; fotografski monitoring; hidrobiologija; hydrobiology; idrobiologia; Jadransko morje; macrozoobenthos; makrozoobentos; mare Adriatico; marine biology; monitoraggio fotografico; morska biologija; photographic monitoring; umetni podvodni grebeni